Engineering in Medicine and Biology Society

Ultrason cihazının olmadığı, röntgen çekilemeyen veya MR çekilemeyen bir hastane düşünün. Çok kolaylıkla tedavi edilebilecek bazı sağlık problemlerinin tedavisi ne kadar zorlaşırdı değil mi?

Mühendislik ve tıp birbirinden çok uzak iki alan gibi görünse de , düşünüldüğünde mühendisliğin tıp üzerinde “olmazsa olmaz” sayısız uygulaması vardır ve bu uygulamalar son yıllarda çok popüler olan biyomedikal mühendisliği disiplinini ortaya çıkarmıştır.

Biz de “The IEEE Engineering in Medicine and Biology Society”(EMBS) olarak tam olarak bu noktada devreye giriyoruz ve mühendisliğin tıp alanındaki uygulamaları üzerinde duruyoruz.

İnsan vücudunu aslında kompleks bir makine gibi düşünebiliriz. Belki de fazla kompleks ve mükemmel bir makine olduğu içindir ki, sadece belli bilimlere odaklanarak bazı sağlık sorunları tedavi edilemiyor ve güzel sonuçlar almak için birçok disiplinin bir araya gelmesi gerekiyor. Bu nedenle EMBS’in odaklanmak istediği disiplinlerarası bir alan ortaya çıkıyor ve bu devasa alanda elektrik elektronik mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, makine mühendisliği, biyoloji, tıp, moleküler biyoloji ve genetik, kimya, istatistik başta olmak üzere birçok farklı disiplin bir araya gelerek sorunlara çözüm bulmayı, fark yaratmayı amaçlıyor.

Peki tam olarak nedir IEEE EMBS?

97 farklı ülkeden üyeleri ile dünyanın en büyük uluslararası biyomedikal topluluğudur ve 1952’ye dayanan geçmişi ile dikkat çeker. Biz de IEEE ODTÜ olarak IEEE EMBS’in ODTÜ’de temsil ediyoruz.

Neden IEEE EMBS’e katılmalıyım?

-Bu alandaki en son gelişmelerden haberdar olmak

-Çok büyük bir profesyonel ağa dahil olmak, network imkanına erişmek

-Teknik bilgimizi geliştirmek, güzel projelere dahil olmak

-EKG gibi cihazların yapımını öğrenmek

-Çok başarılı isimlerle tanışmak

-Farklı disiplinlerle bir araya gelmek, bilinmeyeni öğrenmek, bildiğini öğretmek

-Biyomedikal alanında yapılan global konferansları takip etmek

-En önemlisi de aynı alana ilgi duyan takım arkadaşlarıyla tanışmak, güzel dostluklar edinmek, üniversite hayatımıza renk katmak, keyifli vakit geçirmek için EMBS’e katılabilirsiniz.

Önümüzdeki yılların en popüler mesleklerinden biri olması beklenen biyomedikal mühendisliği sizce neden bu kadar popüler olmaya başladı? Bana kalırsa insanlar şimdiye kadar, yapılmış olanı geliştirmeye çalışmış, tedaviye odaklanmış. Artık sıra tedavi etme değil, sorunları kökten çözme devri.

Bu nedenle fark yaratmak, yapılmayanı yapmak, büyük düşünmek ve geleceğe damgasını vurmak isteyen, bu alana ilgi

duyan; bilgisi olan veya “hiç bilgim yok ama okuduklarım beni heyecanlandırıyor” diyen, üniversite hayatına renk atmak

isteyen herkesi IEEE EMBS’e bekliyoruz.

Samet CANTÜRK
EMBS Başkanı